Wat is sous vide?

Haarfijn uitgelegd door de echte sous-vide kenners!

Sous-vide: wat is dat eigenlijk?

Komt de volgende situatie je bekend voor?

Na een relaxte kerstochtend, stap je rustig de keuken in om een heerlijk biefstukje te bereiden voor je schoonfamilie die je voor een feestelijke avond hebt uitgenodigd. 

De ingrediënten staan al in de koelkast, je pakt je favoriete kookboek erbij en gaat aan de slag. 

Na een uurtje in de keuken, staat je biefstuk op tafel. Mediumgaar, precies zoals je schoonvader het lekker vindt.

Je schoonouders zijn inmiddels aangekomen en samen gaan jullie om tafel om samen kerst te vieren. Na de eerste hap is de spanning te voelen, je biefstuk is helemaal doorbakken. Taai zelfs. 

Hoe kon dit gebeuren? Je hebt het recept toch precies gevolgd?

Na een diner waarin iedereen met moeite zich door een taai biefstuk heeft gewerkt, besluit je dat het anders moet. Maar hoe?

Het antwoord? Sous-vide.
 

Wat is sous-vide koken?

Misschien heb je er al eens van gehoord tijdens een chique etentje of over gelezen in een kooktijdschrift; sous-vide is namelijk een kooktechniek die razendsnel aan populariteit wint. En met zoveel voordelen is dat ook niet gek!

Sous-vide komt eigenlijk uit het Frans en betekent ‘onder vacuüm’. De producten die je wilt bereiden worden eerst vacuüm verpakt en vervolgens gegaard in een waterbad op een constante temperatuur. 

Deze bereiding zorgt voor een perfect (en voorspelbaar!) resultaat en biedt bovendien talloze mogelijkheden voor smakelijke gerechten.

In deze blog vertellen we je alles over sous-vide koken. Van de apparaten die je nodig hebt tot de voor- en nadelen en veelgestelde vragen. Bovendien hebben we een eenvoudig stappenplan voor je gecreëerd waarmee je in een handomdraai de lekkerste sous-vide gerechten op tafel zet. Inclusief enkele makkelijke recepten om mee te beginnen!
 

Wat is het voordeel van sous-vide?

Sous-vide heeft eigenlijk vele voordelen. Hoewel sous-vide, of vacuümgaren, is terug te voeren op verschillende bronnen, heeft de kooktechniek pas echt bekendheid verworven nadat twee chefkoks, chef Goussault en chef Pralus, in de jaren ‘70 onafhankelijk van elkaar ontdekten dat vacuümgaren in plastic vlees malser maakte. Uiteindelijk zijn ze gaan samenwerken om de techniek te verfijnen. 

Sous-vide werd eerst populair in restaurants in Frankrijk, vanwaar het zich verspreidde over de rest van de wereld. In de afgelopen 10 jaar heeft de kooktechniek ook de keukens van hobbykoks en normale huishoudens veroverd. En met goede reden!

Laten we eens verkennen wat sous-vide nu precies zo populair maakt.

Je hoeft niet constant voor het fornuis te staan

Hoe graag je ook kookt, soms kan het leven in de weg staan. Ongeacht of je een werkproject moet afmaken of je kinderen moet helpen met hun huiswerk, zelf koken kan soms onmogelijk zijn. In plaats van een maaltijd bij Thuisbezorgd te bestellen, biedt sous-vide de uitkomst.

Met deze kookmethode hoef je niet bij het fornuis te staan. Je kunt simpelweg alles voorbereiden en het gerecht zelf laten garen. Je hoeft je ook geen zorgen te maken dat er iets aanbakt of overkookt. 

Gerechten zijn smaakvoller

Door voedsel te koken of te frituren, verliest het textuur, kleur, smaak of voedingswaarde. Het doel van sous-vide koken is om de natuurlijke aroma's van elk gerecht te behouden. Met deze langzame gaarmethode zet je mals varkensvlees, biefstuk, kip, ribbetjes of zelfs groenten met een verbeterde smaak en in een handomdraai op tafel. Zelfs als je het gerecht van tevoren bereidt, hoef je niet bang te zijn dat het flauw of niet knapperig smaakt.

Het is bijna onmogelijk om voedsel te lang te koken

Omdat het voedsel in de sous-vide zak op de exacte temperatuur van het water wordt gebracht, is het bijna onmogelijk om voedsel te overkoken. De lagere temperaturen helpen ook om dit te voorkomen. Later in dit artikel leer je hier meer over.

Gerechten zijn gezonder

Koken op hoge temperatuur zorgt voor minder voedingsstoffen in vlees en groenten. Bij sous-vide garen wordt dit vermeden! Bij deze methode ligt het voedsel lange tijd in een waterbad op een lagere temperatuur. Het is ook niet nodig om olie of boter te gebruiken die bij hoge temperaturen kunnen oxideren en schadelijk kunnen zijn, en bovendien onnodig vet aan je maaltijd toevoegen.

Wanneer voedsel wordt bereid met sous-vide, behoudt het zijn voedingsstoffen en vitaminen en bevat het geen toegevoegd vet (tenzij je dit zelf later toevoegt). Deze manier van koken is een veel gezondere optie in vergelijking met andere technieken.

Voedsel wordt gelijkmatig bereid

Pannen zorgen vaak voor ongelijkmatige hitte, waardoor je biefstuk aan een zijde gaar is en aan de andere nog niet. Omdat bij sous-vide de temperatuur constant moet zijn, hoef je je hier geen zorgen over te maken.

Groenten behouden hun kleur

Bijna elke kooktechniek resulteert in groenten die hun kleur verliezen. Vrijwel niemand wil kleurloze broccoli eten. Sous-vide helpt groenten hun natuurlijke, levendige kleuren te behouden zonder verlies van voedingsstoffen en vitaminen. We eten tenslotte eerst met onze ogen!

Een betaalbare kooktechniek

Wat het vermelden ook waard is: sous-vide koken is voordelig! Professionals halen al een sous-vide wateroven in huis voor minder dan 200 euro. Hobbykoks kunnen aan de slag met een sous-vide stick van minder dan 100 euro, of een voordelige sous-vide bundel voor slechts 160 euro. Indruk maken op je familie en vrienden was nog nooit zo eenvoudig.

Wat is het verschil tussen sous-vide en traditioneel koken?

Met sous-vide wordt het product door en door gegaard, eventueel inclusief kruiden of marinade. Je hoeft je gerecht na het vacuümgaren alleen nog even kort af te bakken en af te werken.

Traditionele bereiding in de pan

Je verhit een pan of oven en vervolgens wordt het product bereidt door middel van contactwarmte met een groot verschil in temperatuur en relatief hoge isolatie van warmte door de aanwezigheid van (stilstaande) lucht. 

De kunst is het stoppen van de warmteoverdracht op het juiste moment. Stop je de warmteoverdracht te vroeg dan is het voedsel niet (voldoende) gaar, en stop je te laat dan overkook je je voedsel. Bovendien verdampt relatief veel vocht, en daarmee smaak en voedingsstoffen, tijdens dit proces. 

Het is niet voor niets dat chefkoks meestal vele jaren ervaring hebben voor dat ze in staat zijn hun gerechten keer op keer perfect gegaard en smaakvol te bereiden. Chefkoks zeggen wel eens: je bent zo goed als je laatste resultaat. 

Sous-vide garen

Met sous-vide is het aanzienlijk makkelijker om consistente kwaliteit af te leveren. Het principe is eigenlijk heel eenvoudig: een vacuüm verpakt item wordt gedurende langere tijd gekookt in een waterbad dat op precies de juiste temperatuur wordt gehouden om exact de juiste garing te bereiken. Door de lage temperaturen wordt het product gelijkmatig gaar. 

In veel gevallen is er een minimum tijd maar maakt het niet uit of de sous-vide bereiding iets langer heeft geduurd, zolang de gewenste temperatuur maar niet is overschreden zal het product niet verder garen. Er is dus totaal geen stress en je kunt er rustig (veel) langer over doen dan de minimum gaartijd.

Als je nieuw bent in de wereld van sous-vide koken, is het makkelijk om geïntimideerd te raken door deze unieke gaarmethode. Een waterbad gevuld met stukken vlees en vis klinkt meer als een wetenschappelijk experiment of een avant-garde kunstinstallatie dan als een eenvoudige manier om zondagavond te koken.

Toch is sous-vide niet ingewikkelder dan braden of smoren - het proces is zelfs veel zachtaardiger dan de meeste traditionele manieren van koken, en dus vergevingsgezinder voor onervaren koks die een maaltijd niet willen verpesten door hun hoofdgerecht te lang of te kort te laten garen. Je doet het voedsel in een bak en dompelt het onder in een temperatuurgecontroleerd bad met circulerend water, wat ongelooflijk mals vlees en smaakvolle groenten oplevert.
 

Wat doet sous vide?

Een sous vide apparaat houdt een waterbad nauwkeurig op een bepaalde temperatuur waardoor je gerecht een optimale garing bereikt zonder verder te garen of aan te branden. Stressvrij, eenvoudig en herhaalbaar.
 

Wat heb je nodig om sous vide te koken?

Om je op weg te helpen hebben we alles op een rijtje gezet wat je nodig hebt om deze veelzijdige en leuke techniek thuis te perfectioneren. Maak je geen zorgen - je hebt niet meer nodig dan enkele keukenhulpjes, en slechts één speciaal apparaat (al raden we het gebruik van een vacuümsealer sterk aan voor het beste resultaat).


1. Een sous-vide stick of sous-vide wateroven

Sous-vide koken vereist een goede sous-vide stick, een apparaat dat tegelijkertijd water verwarmt tot een nauwkeurige temperatuur en het circuleert door de container waarin het is geplaatst. Zo zorgt deze sous vide machine voor de perfecte omgeving om allerlei soorten gerechten voorzichtig en gelijkmatig te koken. Hier hebben we uitgelegd wat het verschil is tussen een sous-vide stick en een sous-vide wateroven.

We hebben de beste sous-vide apparaten op de markt getest en bieden deze aan voor een voordelige prijs. Van beginner tot professional, de beste sous-vide sticks vind je hier.

Ben je een professionele chef of hobbykok met een passie voor sous-vide, dan is een sous-vide wateroven de perfecte keuze voor jou. Deze alles-in-een oplossing is nog eenvoudiger en efficiënter in gebruik dan de stick, en bovendien niet duur! Ontdek onze geteste wateroven voor minder dan 200 euro hier!

2. Een vacuümsealer 

Hoewel je eigenlijk niet meer nodig hebt dan plastic diepvrieszakken, is een goede vacuümsealer geweldig om te hebben voor het koken van groenten en andere voedingsmiddelen die hogere temperaturen vereisen. Ze zijn ook enorm handig om voedsel - sous-vide of niet - maandenlang in de vriezer te kunnen bewaren.

Ontdek hier onze persoonlijk geteste sealers voor elke behoefte - en elk budget!

2. Sous-vide vacuümzakken

Hoewel sous vide in het Frans letterlijk "onder vacuüm" betekent, heb je niet altijd vacuüm-verzegelde zakken nodig om de beste resultaten te bereiken. Voor het bereiden van het meeste vlees en vis zijn klassieke diepvrieszakjes met een sterke afdichting voldoende. En nee, je hoeft niet bang te zijn dat het plastic degradeert - eiwitten worden sous-vide bereid bij lage temperaturen die geen structurele schade aan het plastic zullen veroorzaken.

Je hebt dus niet altijd vacuüm-verzegelde zakken nodig om de beste resultaten te bereiken, maar ze zijn wel handig voor het bereiden van groenten en ander voedsel waarvoor hogere temperaturen vereist zijn. Dat wil niet zeggen dat het plastic van traditionele diepvrieszakken onder deze temperaturen zal degraderen, maar de naden zijn niet altijd sterk genoeg om de druk aan te kunnen, waardoor vacuümzakken de beste keuze zijn.

Lang zoeken naar de beste sous-vide zakken is niet nodig, wij hebben de beste sous-vide vacuümzakken persoonlijk getest en in ons assortiment opgenomen.

3. Een grote pan of waterbak

Professionele chefkoks gebruiken meestal grote plastic bakken om hun sous-vide bad in te maken, maar elke pan die diep genoeg is om water in te doen en waar je sous-vide stick op kan is prima. Een grote kookpan is zeker geschikt, maar mocht deze al in gebruik zijn voor andere gerechten, dan vind je hier onze favoriete sous-vide containers.

4. Isolerende ballen

Dit is een ingenieuze truc! Als je sous-vide kookt gedurende een lange periode, bedek dan de bovenkant van het water met kleine isolerende balletjes om verdamping te voorkomen en de temperatuur te reguleren. Zonder deze balletjes loop je het risico dat de zakjes met voedsel in de open lucht terechtkomen of dat de waterlijn zo laag wordt dat de stick afslaat.

Omdat isolerende ballen licht zijn en de vorm van de verpakking aannemen, is het ook heel gemakkelijk om de zakjes in het sous vide bad te doen of eruit te halen terwijl de pingpongballetjes er al in zitten. Ziva sous-vide isolatieballen zijn onze favoriet!

5. Een vacuümsealer 

Hoewel je eigenlijk niet meer nodig hebt dan plastic diepvrieszakken, is een goede vacuümsealer geweldig om te hebben voor het koken van groenten en andere voedingsmiddelen die hogere temperaturen vereisen. Ze zijn ook enorm handig om voedsel - sous-vide of niet - maandenlang in de vriezer te kunnen bewaren.

Ontdek onze persoonlijk geteste vacuümsealers voor elke behoefte - en elk budget!

6. Een braadpan of koksbrander

Nadat het sous-vide-proces is voltooid en je je vlees of groenten perfect hebt gegaard, mis je waarschijnlijk alleen nog dat knapperige korstje dat je kunt bereiken met schroeien en braden. Zorg voor een prachtig korstje met een hoogwaardige braadpan en viola! Het feestmaal kan beginnen. Wil je écht indruk maken met een perfecte afwerken? Overweeg dan een koksbrander.
 

Sous-vide stick of wateroven?

Zoals je hierboven gezien hebt, kun je zowel een stick als een wateroven gebruiken voor het sous-vide proces. Maar wat is eigenlijk het verschil?

De sous-vide stick

Een sous-vide stick is in feite een thermometer, waterpomp en verwarmingselement, gecombineerd in een compact apparaat dat je in een waterbad kunt steken. Je stelt het apparaat in op de gewenste temperatuur en dompelt het in het waterbad. Zodra je de stick inschakelt, zal de thermometer de daadwerkelijk temperatuur van het water vergelijken met de gewenste waarde en het verwarmingselement inschakelen of uitschakelen. 

Een pomp zorgt voor constante aanvoer van het water langs het verwarmingselement en turbulentie in het reservoir, zodat de warmte zich gelijkmatig verspreid. Duurdere sticks hebben meer geavanceerde regelaars waardoor ze nauwkeuriger en stabieler zijn qua temperatuur.

Bij het gebruik van een stick heb je dus nog een reservoir nodig, en hoewel een pan zeker dienst kan doen, zijn met name de (dubbel geïsoleerde) bassins aan de prijzige kant. Daarnaast heb je soms isolerende ballen nodig die als een deksel fungeren zodat aanzienlijk minder stoom en hitte ontsnapt. 

De sous-vide wateroven

Een sous-vide wateroven is in principe een stick met geïntegreerd reservoir, en werkt vrijwel hetzelfde. Een nadeel hiervan is dat het apparaat wat groter is, als je het losse reservoir voor een regelaar buiten beschouwing laat. 

Het grote voordeel van waterovens is echter de (veel) grotere efficiëntie, met name vanwege de isolatie van het reservoir. Hierdoor warmt het water sneller op en is de temperatuur stabieler. Als je de ruimte hebt, ben je dus wel in één keer klaar: je hebt geen (geïsoleerd) reservoir meer nodig, en ook geen isolerende ballen of deksels.
 

Sous-vide - stap voor stap

Ben je klaar om aan de slag te gaan met sous-vide koken? Hier geven we een overzicht van het proces, opgedeeld in vier stappen. We beginnen met het bereiden van het voedsel, daarna gaan we over tot het verpakken ervan. Vervolgens bepalen we de beste temperatuur en bereidingstijd om de gewenste resultaten te bereiken. Als het voedsel gaar is, maken we het klaar voor gebruik - vaak door het goudbruin te braden - of we bewaren het veilig voor later gebruik.

1. De voorbereiding

We bereiden voedsel voor sous-vide op dezelfde manier voor als bij elke andere bereidingsmethode, maar er zijn enkele belangrijke tips en trucs die het bereiden gemakkelijker maken. Zo kun je ervoor kiezen het voedsel in te smeren met olie en met het snijden te wachten tot na het garen. Ben je een beginnende sous-vide kok, dan is het handig eerst eenvoudige recepten te volgen om bekend te raken met deze gaarmethode in de praktijk.

2. Het voedsel verpakken

De meeste ingrediënten kun je voor sous-vide in  plastic zakjes stoppen en eventueel met een vacuümpers de lucht eruit halen. Soms kun je het voedsel zelfs helemaal zonder verpakking bereiden. Eieren zijn bijvoorbeeld al handig verpakt in hun eigen schaal. De wat luxueuzere gerechten, zoals custards en patés, kun je in afsluitbare glazen potten doen en vervolgens in de sous-vide bakken leggen.

3. Kies de gewenste tijd en temperatuur

De eerste vraag die je je voor aanvang van je kooksessie moet stellen is, hoe gaar moet het voedsel precies zijn? Vervolgens kun je de juiste tijd en temperatuur kiezen om dit te bereiken. 

Hieronder vind je een handige sous-vide checklist met tijden en temperaturen voor uiteenlopende ingrediënten. Bepaal zo de exacte instellingen voor je apparaat, ongeacht of dit een stick of sous-vide wateroven is, en plaats het voedsel in de gekozen container. Als je eenmaal een paar keer sous-vide hebt gekookt, begin je voorkeuren te ontwikkelen voor gaarheid en gemak, en wordt het steeds makkelijker - en leuker!

4. De afwerking

Zodra de voeding de gewenste gaarheid heeft bereikt, haal je het uit de container en ga je verder met de laatste stap; de afwerking. Soms betekent dit portioneren, opnieuw verpakken en bewaren voor later gebruik. Als je het direct serveert, kun je ervoor kiezen om vlees of vis nog even snel in een beetje olie of boter goudbruin te bakken. Dit is geheel naar wens en ligt aan het voedingsmiddel dat je bereidt.

Dat was het al! Zo simpel is sous-vide koken. In 4 stappen zet je overheerlijke gerechten op tafel, met gemak en met meer voedingsstoffen. Een kind kan de was doen!

Sous-vide temperaturen en bereidingstijden

Geen zin om lang te lezen en liever gelijk aan de slag? Hier vind je onze snelle checklist voor sous-vide tijden en temperaturen.
Zo kun je direct aan de slag met je favoriete gerecht!

Wij bieden nu ook een gelamineerde tabel met gaartijden en temperaturen voor op je koelkast (of ergens anders in je keuken!), zodat je alle info direct bij de hand hebt.Deze tabel krijg je bovendien gratis bij sous-vide bestellingen vanaf €49. Met de complimenten van de sous-vide Kenners!
 

De vele mogelijkheden van sous-vide koken

Sous-vide is ongeëvenaard als het gaat om vlees en zeevruchten garen, maar dat is nog niet alles wat je met sous-vide koken kunt. Hieronder vind je een kort overzicht van alle mogelijkheden.

Vlees en gevogelte

Sous-vide is veruit de beste keuze voor het bereiden van vlees en gevogelte. Door de gelijkmatige verdeling van hitte, zal je gerecht perfect worden bereid. Je kunt vrijwel alles sous-vide garen in deze categorie, van biefstuk tot gehele varkensrollades.

Vis

Ok, hier is de sous vide onverslaanbaar. Van een heerlijke zalm tot tonijnsteaks en zelfs een gehele makreel, sous-vide bereidt ze met een onberispelijke smaak en textuur.

Eieren

Wist je dat je ook hele eieren kunt bereiden met de sous-videtechniek? Sterker nog, alleen sous-vide zorgt altijd voor het perfecte eitje. 

Groenten en fruit

Er wordt zoveel nadruk gelegd op vlees, dat je zomaar over het hoofd zou kunnen zien dat de sous-vide ook perfect is voor groenten en fruit. Het koken van groenten in een waterbad op lagere temperatuur verzwakt de celwanden van de planten, waardoor je heerlijk knapperige groenten krijgt.

Granen

Van rijst naar bulgur en van zwarte bonen tot linzen, met sous-vide zet je ze allemaal heel eenvoudig op tafel. Een beetje voorbereiding is alles wat je hiervoor nodig hebt, met je sous-vide apparaat natuurlijk!

Sauzen

Met je sous-vide machine is je strijd met klonterige of gescheiden sauzen verleden tijd. Van hollandaise en aioli tot jus en puree, dit zijn slechts een paar van de manieren waarop je moeiteloos gerechten van restaurantkwaliteit op tafel zet.

Soepen

Sous-vide versterkt de smaken in allerlei soorten soepen en stoofpotjes, waardoor je een stevige winterse maaltijd op tafel zet. Meer een fan van curry? Ook dat is geen probleem met sous-vide garen.

Desserts

Heb je ooit al eens rijke, satijnachtige pudding gemaakt? Probeer het eens in je sous-vide en je zult nooit meer iets dat spul uit de winkel kopen. Of wat dacht je van gepocheerde peren in rode wijn? Custard en lemon curd waren nog nooit zo eenvoudig en ook de basis voor ijs is ideaal voor sous-vide!

Drankjes & cocktails

Jazeker! Je kunt zelfs dranken infuseren met je sous-vide apparaat! De mogelijkheden zijn eindeloos - alleen je inspiratie telt!

Sous vide workshop en online video cursus

Wil je graag zelf ook een echte sous-vide kenner worden? Neem dan eens een kijkje naar deze sous-vide workshop!
Geen zin om uit je luie stoel te komen om meer over sous-vide te leren? Dan kun je deze online sous-vide video cursus overwegen (tijdelijk met 25% introductiekorting)!
 

Wat zijn de nadelen van sous-vide?

Sous-vide is een fantastische kooktechniek waar wij groot voorstander van zijn. Toch is het niet geschikt voor alles en zijn er ook (bescheiden) nadelen aan verbonden. 

Het eerste nadeel is natuurlijk dat je er speciale apparatuur voor nodig hebt, zoals een sous-vide stick of sous-vide wateroven, en een vacuümmachine met vacuümzakken.

Daarnaast zijn de bereidingstijden (veel) langer dan normaal, wat inhoudt dat je niet hoeft te verwachten een gerecht binnen 30 minuten op tafel te zetten na een lange dag op het werk. Voorbereiding loont en het is een kooktechniek die wellicht meer geschikt is voor het weekend en speciale gelegenheden. Maar dan zet je ook iets speciaals op tafel!

Ook kun je maar één type product (vis, vlees, groente, enz.) tegelijkertijd sous-vide garen omdat je maar met één temperatuur tegelijk kunt werken, tenzij je meerdere sous-vide machines gebruikt. Uiteraard kun je er wel voor kiezen een lekker biefstukje sous-vide te garen terwijl je kiest voor de meer traditionele kooktechnieken voor de bijgerechten.

Tenslotte zul je het vlees nog even kort na moeten braden of afwerken met een koksbrander om dat heerlijke bruine korstje te krijgen. 
 

Sous-vide - veelgestelde vragen

Heeft de bovenstaande informatie nog niet al je vragen beantwoord? Wij hebben de meest prangende vragen hieronder voor je beantwoord

Is sous-vide‌ wel ‌veilig?

Ja, sous-vide is volkomen veilig. Lees hier het uitgebreide antwoord over de veiligheid van sous-vide koken.

Is sous‌-vide‌ ‌gezond‌?

Ja, sous-vide is een gezonde kooktechniek. Omdat je met een lagere temperatuur voeding gaar kookt, blijven voedingsstoffen beter behouden. Bovendien heb je geen vetstoffen nodig voor de sous-vide techniek (enkel voor de afwerking, indien gewenst), wat sous-vide een fantastische optie maakt voor de controle van je gewicht.

Kun‌ ‌je‌ ‌sousvide‌ ‌te‌ ‌lang‌ ‌garen‌?

Sous-vide kun je bijna niet te lang koken. Ook al laat je de voedingsmiddelen langer in het waterbad zitten dan aangeraden in je recept, kun je ze niet zomaar overkoken. Laat je ze veel te lang garen, kan het wel zijn dat je voedingsmiddel droog wordt.

Wat‌ ‌is‌ ‌vacuumkoken‌?

Sous-vide is het proces waarbij in vacuüm verpakte etenswaren in een waterbad op relatief lage en constante temperatuur worden verwarmd zodat het geleidelijk en gelijkmatig gaar wordt. Sous-vide is geschikt voor de bereiding van vlees, vis, groente, vruchten, desserts en zelfs cocktails.

Is‌ ‌er‌ ‌een‌ ‌snellere‌ ‌manier‌ ‌om‌ ‌sousvide‌ ‌te‌ ‌koken?‌ ‌

Ja, die zijn er! Klik hier voor de mogelijkheden.

Sous‌-‌vide‌ ‌in‌ ‌stoomoven?‌

Sommige stoomovens zijn bij uitstek geschikt voor sous-vide garen. Maar niet allemaal! Belangrijk hierbij om op te letten is dat de stoomoven op een zeer nauwkeurige temperatuur ingesteld kan worden. Voor sous-vide in een stoomoven met vacumeerlade heb je mogelijk speciale sous-vide vacuümzakken nodig.

Wat‌ ‌verbruikt‌ ‌een‌ ‌sous‌-vide?‌

Een gemiddeld sous-vide apparaat heeft een vermogen van 1300w. Indien je het apparaat non-stop 10 uur lang zou gebruiken, zou je ongeveer 3 euro kwijt zijn. Natuurlijk is dit enkel een gemiddelde en is het ware verbruik afhankelijk van je apparaat en de duur van het gebruik. Het sous vide apparaat gebruikt alleen het volledige vermogen wanneer het aan het opwarmen is, maar zodra het op temperatuur is hoeft het alleen af en toe en bij te verwarmen. Door een geïsoleerde sous-vide waterbak en deksel te gebruiken bespaar je tot wel 80% op de energiekosten, en je sous-vide apparaat blijft ook langer goed omdat het minder hoeft te werken.

Hoe‌ ‌lang‌ ‌kan‌ ‌ik‌ ‌producten‌ ‌bewaren‌ ‌na‌ ‌het‌ ‌sous-vide‌ ‌koken?‌

Na sous-vide garen kun je producten even lang bewaren als na het gebruik van traditionele gaarmethoden. Zo kun je je producten in de koelkast bewaren, maar ook invriezen - afhankelijk van het product zelf.

Hoe‌ ‌kan‌ ‌ik‌ ‌producten‌ ‌opnieuw‌ ‌opwarmen?‌

Wij hebben voor je op een rijtje gezet hoe je je gerechten op de beste manier kunt opwarmen na sous-vide garen.

Hoe‌ ‌kan‌ ‌ik‌ ‌producten‌ ‌na‌ ‌het‌ ‌sous-vide‌ afwerken?‌

Over het algemeen zul je je gerechten niet direct serveren na het sous-vide koken. Heb je bijvoorbeeld vlees bereid, wil je ook graag een bruin korstje - niet alleen voor de smaak, maar ook voor het oog. Ontdek hier de verschillende manieren waarop je sous-vide gerechten kunt afwerken.

Moet‌ ‌ik‌ ‌zout‌ ‌toevoegen‌ ‌vóór‌ ‌of‌ ‌na‌ ‌het‌ ‌garen?‌ 

Bekijk ons uitgebreide antwoord hier.

Moet‌ ‌ik‌ ‌producten‌ ‌anders‌ ‌op‌ ‌smaak‌ ‌maken‌ ‌bij‌ ‌een‌ ‌sousvide‌ ‌bereiding?‌ 

Sous-vide houdt smaken beter vast, waardoor je vaak zult merken dat je juist minder kruiden en andere smaakmakers nodig hebt om gerechten op smaak te brengen. Dit is wel geheel volgens eigen voorkeur uiteraard!

Wat zijn goede ‌sous-vide‌ ‌kookboeken‌?

Ben je op zoek naar inspiratie voor heerlijke sous-vide recepten? Heel veel kookboeken met als focus sous-vide zijn er nog niet, simpelweg omdat deze techniek pas recentelijk aan populariteit begint te winnen in normale keukens. Toch hebben wij enkele aanraders, zoals het prachtige boek Sous vide thuis, van Lisa Q. Fetterman. Voor instaprecepten voor thuiskoks raden wij het boek Sous-vide van Bas Robben aan. 

Nieuwsgierig naar meer? Vind hier al onze favoriete sous-vide kookboeken.

Wil je nóg meer weten over sous-vide en alle veelgestelde vragen lezen?

Lees dan onze uitgebreide FAQ over sous-vide.

Makkelijke sous-vide recepten om mee te beginnen

Je hebt je sous-vide apparaat in de aanslag en bent klaar om je eerste sous-vide gerecht te bereiden. Maar waar te beginnen? Met deze eenvoudige recepten natuurlijk!

Sous-vide vlees en vis

Sous-vide groenten

Sous-vide dessert

Sous-vide cocktails

Trek in nóg meer sous-vide recepten?

Ontdek hier al onze sous-vide recepten.
 

Sousvidekenner - Dé sous-vide specialist van Nederland en België (it's in the name!)

Sousvidekenner.nl heeft een ruim assortiment sous-vide sticks, sous-vide waterovens, sous-vide waterbakken en bijbehorende vacuümmachines, vacuümzakjes, vacuümfolies en vacuümaccessoires. Veel producten zijn uit voorraad leverbaar, en vandaag besteld is vaak morgen al in huis. En dat ook nog eens tegen hele scherpe prijzen!

Ben je er nog niet over uit wat je precies wilt of zoekt? Neem dan gerust even contact met ons op voor een persoonlijk adviesgesprek. 

Overtuigd van sous-vide?
Ontdek dan direct voordelig en compleet sous-vide met onze meest popoulaire sous-vide voordeelbundels. Deze bundels zijn met zorg samengesteld door onze sous-vide kenners en bieden alles wat je nodig hebt om aan de slag te kunnen met sous-vide, zoals een sous-vide stick, een goede vacuümmachine, een sous-vide waterbak, een genoeg vacuümzakken om een tijdje vooruit te kunnen.
Met de complimenten van échte Kenners!

Bekijk hier onze volledige selectie sous-vide voordeelbundels.

Opmerkingen

Super interessant artikel en heerlijk geschreven!

Reageren