Koken in plastic zakken: is sous-vide veilig?

Bij sous vide koken wordt rauw of gedeeltelijk gekookt voedsel vacuüm gezogen in plastic zakken en ondergedompeld in een heetwaterbad gedurende enkele uren tot een paar dagen. Wanneer het wordt gedaan met de juiste instellingen voor tijd en temperatuur, pasteuriseert de methode het voedsel langzaam, inclusief gevogelte en vlees, waardoor het veilig is om te eten. Een belangrijk punt van zorg is dat de lage kooktemperaturen die worden gebruikt (meestal 130 tot 140 ° F) de groei van sporenvormende bacteriën, waaronder Clostridium botulinum, kunnen stimuleren, die gedijen in zuurstofvrije omgevingen.

Hoe zit het met de plastic zakken die worden gebruikt om te koken, brengen ze risico's met zich mee? Nee. De zakken die worden verkocht voor sous vide-koken zijn vrij van ftalaten, BPA en andere hormoonverstorende chemicaliën. Dat geldt ook voor de meeste, zo niet alle, plastic diepvrieszakjes met ritssluiting, die als alternatief kunnen worden gebruikt als het voedsel achteraf niet wordt bewaard, aangezien u geen perfecte afsluiting nodig hebt. Als je je nog steeds zorgen maakt over koken in welk soort plastic dan ook, kun je siliconenzakken voor levensmiddelen kopen, die herbruikbaar zijn en zo ook plastic afval verminderen.

Angst voor koken in plastic zakken is misplaatst vanwege de (lage) temperaturen die worden gebruikt bij het koken van sous vide en het soort voedselveilige plastic dat wordt gebruikt. Inert polyethyleen vormt geen van de risico's die gepaard gaan met het verhitten van andere kunststoffen, omdat het geen toevoegingen zoals BPA of ftalaat bevat (die in voedsel kunnen uitlogen en mogelijk een negatieve invloed hebben op de gezondheid). Kort gezegd: wees niet bang voor de tas, schat.

Afgezien van uitgebreide uitleg, zijn de basisvoorzorgsmaatregelen voor sous vide niet veel anders dan voor elke andere manier van koken. Zorg ervoor dat u voedselveilige plastic zakken gebruikt (diepvries-veilige zakken met ritssluiting passen precies), laat het voedsel niet te lang in de gevarenzone blijven (de waarschuwingsfunctie op uw dompelcirculatiepomp helpt u hier), en koel alles af voedsel dat u snel en efficiënt wilt bewaren (het ijsbad is uw vriend). Gewapend met deze eenvoudige voorzorgsmaatregelen kun je zonder angst door de heerlijke wereld van sous-vide koken navigeren.
Naast het gebruik van plastic in het algemeen is de zorg over de veiligheid van koken in plastic zakken. De grootste zorg bij het gebruik van plastic zakken is dat wanneer ze tot bepaalde temperaturen worden verhit, ze schadelijke chemicaliën zoals bisfenol-A (BPA) kunnen uitlogen. Mensen zijn de afgelopen jaren erg goed op de hoogte van deze chemische stof. Velen zijn gestopt met het gebruik van plastic in de magnetron en zijn gestopt met het hergebruiken van plastic bakjes voor voedselopslag. Veel mensen zijn zelfs gestopt met het gebruik van plastic waterflessen omdat ze kunnen worden afgebroken (vooral als ze te lang in de zon blijven).

Als dat echt een probleem is, waarom zou u zich dan geen zorgen maken over het gebruik van plastic zakken in een sous vide-fornuis? Dit is waarom: alle sous vide wordt gedaan bij temperaturen ver onder het kookpunt, en kooktemperatuur (212F / 100C) is de temperatuur waarbij plastic begint af te breken.