Sous-vide kopen? Het beste sous vide apparaat vind je hier!

Je hebt onlangs enthousiaste verhalen van je vrienden gehoord over sous-vide koken, en je wilt nu een sous vide kopen. Welk sous-vide apparaat is nu het beste en moet je dan kopen? In dit artikel leggen we uit wat de kenmerken en verschillen zijn van beide en helpen je bij het maken van de juiste keuze.

Er zijn ruwweg twee verschillende soorten sous-vide apparaten: 

 • sous-vide sticks
 • sous-vide waterovens

Wat is een sous-vide stick?

Ziva Sense sous-vide stick

Een sous-vide stick, wordt ook wel sous vide circulator, sous-vide (circulatie) regelaar, sous-vide dompelaar, waterbad verwarmer of waterbad thermostaat genoemd. Het zijn relatief compacte apparaten die je in een (geschikt) waterbad kunt plaatsen. Dit waterbad kan bijvoorbeeld een opbergbox of flinke pan zijn, zolang het waterniveau maar voldoende is voor de minimum en maximum dompeldiepte van de stick. Een goede en betaalbaar instapmodel is de Ziva Savant sous vide stick.

Een sous-vide stick bestaat in principe uit een thermometer, verwarmingselement en een waterpomp met propeller. De thermometer vergelijkt de temperatuur van het waterbad met de ingestelde temperatuur en schakelt het verwarmingselement op basis hiervan in of uit. De waterpomp zorgt voor gelijkmatige verwarming van het water door middel van circulatie en turbulentie.

Het grootste voordeel van sous-vide sticks is dat ze compact zijn en dus relatief weinig ruimte innemen wanneer je ze opbergt. Echter, tijdens bereiding heb je nog wel een waterbad / reservoir / grote pan nodig, die voldoende diep is voor de minimale dompeldiepte van de sous-vide dompelaar. Als reservoir kunt u gebruik maken van bijvoorbeeld een emmer, grote pan, een koelbox en een opbergbox (zoals u die bij de grote huishoudketens voordelig kunt vinden). Denk er wel om dat het reservoir dat u gebruikt tegen de temperatuur kan waarmee u wilt bereiden en dat de buitenkant warm of zelfs heet kan worden (met name van belang wanneer u kinderen heeft).

Voordelen van sous-vide sticks

 • Compact en makkelijk op te bergen
 • Zeer flexibel in gebruik door variabele reservoir
 • Relatief voordelig voor grotere reservoirs (15 liter en meer)
 • Relatief groot vermogen ten opzichte van formaat

Nadelen van sous-vide sticks

 • Minder eenvoudig schoon te houden
 • Minder energiezuinig en meer verdamping (op te lossen met isolatiekogels)

Top 3 sous-vide sticks

Er zijn op dit moment veel verschillende apparaten op de markt, waaronder helaas ook veel apparaten die niet erg betrouwbaar of nauwkeurig zijn. Dat terwijl nauwkeurigheid juist zo belangrijk is voor consistente sous-vide resultaten en voedselveiligheid. Betrouwbaarheid is nóg belangrijker want er is niets erger dan 's ochtend ontdekken dat je sous-vide stick is uitgevallen en je alles weg kunt gooien. Daar hebben wij specifiek met de Ziva Sense sous-vide stick iets aabn gedaan en dit is één van de meest betrouwbare sous-vide sticks in ons assortiment die ook nog eens lekker voordelig is. SousvideKenner verkooptj uitsluitend kwalitief goede sticks en we hebben alvast voor jou een selectie gemaakt van de beste sous vide sticks die er op dit moment te krijgen zijn.

#1 Ziva Svant sous-vide stick

De beste "bang for buck"! Deze sous-vide circulator is een kwalitatief hoogwaardige en robuuste dompelaar die tegen een stootje kan maar desondanks een bijzonder fraai uiterlijk heeft. Het glanzende zwart en welvende vorm geven het apparaat een elegante, luxe uitstraling die in geen enkele keuken zal misstaan. Met een vermogen van maar liefst 1200 Watt is deze sous-vide stick niet alleen ruim voldoende krachtig maar ook stil en energiezuinig. Ten slotte is deze stick ook nog eens zéér gunstig geprijsd.  Daarnaast kwam deze sous-vide stick veruit het beste uit duurtests waarbij we 24 (!) verschillende sous-vide sticks hebben getest.
 

#2 Wartmann 1507 sous-vide stick

Deze sous-vide circulator is een kwalitatief hoogwaardige en robuuste dompelaar die tegen een stootje kan maar desondanks een bijzonder fraai uiterlijk heeft. Het glanzende zwart, de zilveren accenten, de roestvaststalen onderdelen en welvende vorm geven het apparaat een elegante, luxe uitstraling die in geen enkele keuken zal misstaan. Met een vermogen van maar liefst 1300 Watt is het de meest krachtige sous-vide circulator die wij kennen. Hierdoor warmt de Wartmann WM-1507 SV sous-vide regelaar een waterbad tot zo'n 25 liter moeiteloos snel op, en houdt deze bovendien makkelijk op temperatuur.
 

#3 Anova Precision Cooker Nano 3

De Anova Nano 3 sous-vide stick is volledig herontworpen met de uitgebreide ervaringen die Anova heeft opgedaan sinds het eerste model in 2013. Dit heeft zich vertaald in een zéér compacte en gebruiksvriendelijke sous-vide stick van hoge kwailteit. Met de handige Anova app heb je meer dan 1000 recepten tot je beschikking en kun je via je telefoon de Anova Nano sous-vide stick eenvoudig instellen op de juiste temperatuur en tijd. Zo kook je eenvoudig als een echte chef-kok!
 

 

Onze conclusie

Sous-vide sticks zijn ideaal voor de kleinere keuken vanwege hun compacte formaat. Hoewel ze minder eenvoudig zijn te reinigen is dit geen probleem wanneer het apparaat niet dagelijks wordt gebruikt. Het volstaat in de meeste gevallen om de sous-vide circulator na gebruik gewoon even goed af te spoelen onder schoon water, en af en toe te behandelen tegen kalkaanslag. De meeste sous-vide sticks zijn eenvoudig te demonteren.

Het grootste voordeel vinden wij de relatief grote capaciteit t.o.v. de prijs. En standaard sous-vide stick kan al gauw een reservoir van 20 liter aan, en voor een redelijke meerprijs zit je zo op 40 liter hetgeen ideaal is bij grote barbecues waarbij je 40-60 porties wilt voorgaren. Als reservoir kun je een grote pan gebruiken en voor enkele euro’s koop je al een 20, 30 of 40 liter opbergbox welke uitstekend voldoen en veel porties aankunnen (handig op bv feestjes, diners of barbecues).

Als je de verdamping wilt beperken zijn drijvende sous-vide isolatieballen een uitstekende oplossing. Deze ballen voorkomen tot wel 90% van warmteverlies door verdamping omdat ze contact tussen lucht en water voorkomen. En als je wilt voorkomen dat de wanden van het reservoir heet worden dan kun je deze bijvoorbeeld omwikkelen met noppenfolie, hetgeen ook de energiezuinigheid verbeterd. Echter, dit is in de meeste gevallen (korte recepten) geen groot nadeel.

Wat is een sous-vide wateroven?

Sous-vide circulator of wateroven? sous-vide waterbadEen sous-vide wateroven wordt ook wel sous-vide waterbad genoemd of sous-vide machine genoemd, en in sommige gevallen sous-vide stomer wanneer gebruikt wordt gemaakt van stoom in plaats van water. Een sous-vide wateroven is in principe een sous-vide stick met geïntegreerd reservoir, en werkt vrijwel hetzelfde. Het voordeel van waterovens is de grotere efficiëntie, met name vanwege de isolatie van het reservoir. Hierdoor warmt het water sneller op, de temperatuur is stabieler en de wanden worden niet heet (veiligheid). Als je de ruimte hebt ben je dus wel in één keer klaar: je hebt geen (geïsoleerd) reservoir meer nodig, en ook geen isolerende kogels of deksels. Echter, de prijs is vaak wel relatief hoger voor grotere reservoirs.

Een sous-vide wateroven verwarmt en circuleert het water op een geheel andere manier. De hele bodem is een verwarmingselement en de thermische convectie eigenschappen van water zorgen voor de circulatie; er is dus geen waterpomp nodig (uitgezonderd sommige hybride waterovens). Ook hier vergelijkt een thermometer de temperatuur en schakelt verwarming in of uit.

Voordelen van sous-vide waterovens

 • Energiezuinig en stil
 • Eenvoudig te reinigen (gladde oppervlakken, weinig/geen bewegende onderdelen)
 • Veilig in gebruik omdat de wanden niet heet worden
 • Altijd goede (natuurlijke) circulatie, tenzij het bad extreem vol zit met porties

Nadelen van sous-vide waterovens

 • Neemt veel meer ruimte in beslag (vergelijkbaar met een frituurpan of broodmachine)
 • Relatief onvoordelig voor grotere reservoirs (vanaf ca. 12 liter en meer)

Onze conclusie

Sous-vide waterovens zijn handig wanneer je voldoende ruimte hebt in je keuken en een bijzonder laag geluidsniveau en hoge energiezuinigheid waardeert. De energiezuinigheid is vooral een voordeel wanneer je langere kooktijden hanteert (bijvoorbeeld 40 uur). Door de geïsoleerde wanden is het apparaat wel veiliger omdat deze niet heet worden dus dat is wel een overweging met kinderen.

Echter, de meeste waterovens zijn vrij beperkt qua inhoud en dus het aantal porties (of afmeting van product) dat je er in kwijt kunt. Wil je meer liters dan zul je (relatief) meer moeten betalen, terwijl een sous-vide stick hier veel flexibeler in is en meestal een grotere capaciteit biedt voor een gelijke prijs. Op bijvoorbeeld een barbecue met 10 mensen vonden wij de inhoud van een 12 liter reservoir te veel klein voor het aantal porties (30) dat we er in wilden voorbereiden; ook omdat een te vol reservoir de circulatie en dus de garing van het product nadelig kan beïnvloeden. Het moet gezegd worden dat dit een uitzonderlijk geval is, en niet snel voor zal komen wanneer je een maaltijd bereidt voor een handjevol mensen.

Wat heb je nodig voor sous-vide?

Wat heb je nodig om met sous-vide aan de slag te gaan:

 1. een sous-vide stick en een water reservoir. Je kunt eventueel ook een pan of zelfs een emmer gebruiken, maar wij raden een polycarbonaat sous-vide waterbak aan.
 2. of een sous-vide wateroven.
 3. een vacuümmachine en vacuümzakken of vacuümfolie. Hoewel dit niet strikt noodzakelijk is raden we het gebruik van een degelijke vacuümmachine absoluut aan voor een veel betere, consistenter sous-vide resultaat. Je hebt al een vacuümmachine voor minder dan 60 euro en is het geld dubbel en dwars waard.

 

Wil je graag voordelig van start met sous-vide? Koop een sous-vide voordeelbundel! 

Onze Ziva Savant sous-vide voordeelbundel is met afstand de meest voordelige sous-vide startersset; met zorg samengesteld door ons team van sous-vide kenners. Kennis maakt het verschil!