Tandoori-kip sous vide: mals, sappig en vol van smaak
Eenvoudig sous vide recept voor tandoori kip met authentieke Indiase kruiden
Dol op de volle smaken van tandoori kip maar moe van droge of te gaar bereide resultaten? Met sous vide bereik je thuis een restaurantwaardige malsheid, met sappige kip vol traditionele Indiase specerijen.
Dit recept combineert het beste van twee werelden: een langzame en precieze sous vide bereiding die vocht en smaak vasthoudt, gevolgd door een snelle grill voor die authentieke tandoori-char. Ideaal voor je volgende dinerfeest of gewoon als een gedurfd doordeweeks gerecht.
Ingrediënten
- 6 kippendijen zonder bot
- Zout en peper
- Garam masala (voor kruiden en marinade)
- Sap van 1 citroen
- 2 el Griekse yoghurt
- 2 teentjes knoflook, geperst
- 1 cm verse gember, fijngehakt
- 1 tl kurkuma
- 1 tl gemalen komijn
- 1 tl fenegriekzaad
- 1 tl chilivlokken
- 1 tl rode kleurstof (optioneel, voor traditionele uitstraling)
Benodigdheden
Bereidingsmethode
1. Verwarm je sous vide setup voor
Vul je sous vide waterbak met water, bevestig de Ziva Savant stick en stel in op 70°C.
2. Kruid de kip
Leg de kippendijen in een kom en kruid met zout, peper en een snuf garam masala. Knijp er wat citroensap overheen en wrijf de kruiden goed in het vlees.
Vacumeer de gekruide kip met je FoodSaver vacuummachine en plaats de verzegelde zak in het voorverwarmde water. Laat 1 uur garen.
3. Maak de marinade
Terwijl de kip gaart, maak je de marinade. Meng in een kom Griekse yoghurt met geperste knoflook, gehakte gember, citroensap en de overige specerijen: kurkuma, komijn, fenegriekzaad, garam masala, chilivlokken en eventueel rode kleurstof. Roer tot een gladde marinade.
4. Marineer de kip
Haal na de sous vide bereiding de kip voorzichtig uit de zak. (Je kunt de bouillon bewaren voor soep of saus.) Bedek de gegaarde kip met de yoghurt-specerijenmarinade en laat kort intrekken om de smaken op te nemen.
5. Grill de kip kort
Verhit een grillpan of barbecue tot zeer heet. Je wilt zichtbare hitte en lichte rook. Grill de gemarineerde kip 1 minuut per kant tot licht geschroeid maar van binnen nog sappig.
6. Serveer
Serveer warm, gegarneerd met verse koriander. Heerlijk met basmatirijst of naan en een komkommersalade (raita) erbij.