Zongedroogde tomaten in een voedseldehydrator
Eenvoudig recept voor smaakvolle zongedroogde tomaten uit de voedseldroger
Met een voedseldroger is het heel eenvoudig om zelf zongedroogde tomaten te maken. Door ze langzaam op een lage temperatuur te drogen, ontwikkelen de tomaten een geconcentreerde zoetheid en een rijke smaak. Bewaar ze in olijfolie met kruiden voor een heerlijke voorraad die salades, pastagerechten of antipastischotels naar een hoger niveau tilt.
Ingrediënten
- 2 kg tomaten
- Zout naar smaak
- Zwarte peper naar smaak
- Oregano naar smaak
- 1 takje rozemarijn
- Verse basilicumblaadjes
- 1 tl peperkorrels
- Extra vierge olijfolie
Benodigdheden
Bereidingswijze
- Snijd de tomaten in plakken van ongeveer 0,5 cm dik.
- Leg de plakken op de roosters van de voedseldroger.
- Bestrooi met grof zout, peper en oregano.
- Stel de voedseldroger in op 70 °C en droog gedurende 8 uur.
- Na het drogen kun je de zongedroogde tomaten direct gebruiken of in olijfolie bewaren voor later gebruik.
- Zongedroogde tomaten bewaren in olijfolie:
- Leg de rozemarijnnaaldjes op de bodem van een gesteriliseerde jampot of weckpot.
- Voeg verse basilicumblaadjes, peperkorrels en oregano toe.
- Laag de gedroogde tomaten erin.
- Giet er extra vierge olijfolie over tot de pot volledig gevuld is.
- Sluit af met een deksel en bewaar op een koele, donkere plek.
Tip
Gooi de olijfolie niet weg nadat de tomaten op zijn, deze zit boordevol rijke tomaten- en kruidensmaken en is perfect voor salades of om mee te koken.